ДА НАВЛЕЗЕМ В НАУКАТА С ИГРИ

На 21 април 2023 г. и 22 април 2023 г. във Факултета по химия и фармация към СУ  „Св. Климент Охридски“ се проведе защита на постерите и есетата и презентациите на участниците в Празника на химията.

Участниците показаха своя изключително голям интерес към химията. Освен това те разкриха пред Комисиите своите таланти, свързани с изкуството; своя интерес към създаването на видеопрезентации и изключително интересния начин за видеопредставяне на постер.

Поздравления за нашите петокласнички Михаела Петрова и Оксана Рашева, отличени с I място и със специалната награда за най-идейна презентация и техния ръководител д-р Стефан Петров.

       Конкурс „Бъдещето на Черно море

       Под ръководството на д-р Стефан Петров, наши седмокласници от групатаДа навлезем в науката с игри подготвиха проект за конкурсаБъдещето на Черно море, организиран от Морски клъстър България съвместно с Българска морска камара и със съдействието на Технически университет Варна, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Колеж по туризъм към Икономически университет -Варна.

        Първото издание на този конкурс бе част от петото издание на “Дни на Сини кариери” и в него взеха участие ученици от първи до дванадесети клас от цялата страна. Нашите възпитаници се наредиха  сред общо 277 участника, сред които: 14 – в категория „Есе“, 27 – в категория „Проект“ и 236 – в категория „Рисунки“.

199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов” – участник в Mладежката сесия на Национална конференция по физика

Възпитаници на групата „Да навлезем в науката с игри” с ръководител д-р Стефан Петров участваха със собствена презентация в Mладежката сесия към XLVIII Национална конференция по въпросите на обучението по физика, която се проведе от 2 до 4 октомври в сградата на Физическия факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, където по един доста различен и завладяващ начин бяха представени опитни постановки, модели и постери от света на физиката. Програмата беше наситена с интересни теми, сред които „Приносът на българските физици и инженери в развитието на ядрената физика и енергетика”, „Нобеловите награди по физика през 2019 година”, „Последствия за България от ядрените аварии Къйштъйм, Чернобил и Фукушима” и др.

Посещение на наши ученици в София Тех Парк

Изложба „20 години България в ЦЕРН” бе открита на 21.11. в сграда Инкубатор на София Тех Парк. Ученици от групата „Да навлезем в науката с игри” с ръководител д-р Стефан Петров посетиха юбилейната експозиция от постери, прототипи и инсталации. Развълнувани за бъдещето на Вселената, децата поиграха протонен футбол, научиха за божията частица Хигс-бозон и активното българско участие в мащабни изследователски и образователни програми.

Eсенен ден на отворените врати във ФзФ

   На 22 ноември Физическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ отвори вратите си за всички. Въпреки дъждовния ден, участници от групата „Да навлезем в науката с игри” и техният ръководител д-р Стефан Петров бяха негови гости. Децата се включиха активно в демонстрационната програма със забавни и изненадващи експерименти. Те надникнаха в препараториума, научиха повече за 3D-принтерите и радиовръзките, естествената радиоактивност, как се прави прогнозата за времето и редица други любопитни факти. Всички заедно прекараха един интересен и ползотворен следобед, в който физиката ги отведе дълбоко в човешкото познание.

„Биологията – интересна и достъпна”

       199 ОУ „Св. Ап. Йоан Богослов” със специална награда на Петия конкурс за изработване на модели на обекти, процеси и явления „Биологията – интересна и достъпна”

       Шестокласниците Благовест Тушев и Християн Серафимов получиха специалната награда на журито за модел с изразени междупредметни връзки на тема „Зайците на Фибоначи”.

Конкурс за най-добър доклад за студенти и ученици „Ядрена техника и ядрена енергетика”- 2019 г.

Костантина Маламова от 7а клас се класира на трето място в категория „Ученици” към Конкурса за най-добър доклад за студенти и ученици „Ядрена техника и ядрена енергетика” 2019, организиран от ТУ – гр. София. Заедно със своята съученичка (Никол Димитрова), те получиха грамоти и подаръци за своето участие в конкурса.

Подробности за събитието, докладите и участниците могат да бъдат намерени
на: https://nucpower.info/archive/edition-2019/

Нашето училище получи страхотен подарък за своя празник

Велизара Спасова от 7а клас се класира на трето място в категория „Есе” на Празника на Химията – 2019, посветен на 150-годишнината от публикуването на Периодичната таблица и 185-годишния юбилей от рождението на нейния създател Дмитрий Менделеев.

С прекрасното си участие се отличиха още:

Никол Колева от 6б клас (категория „Постер”)

Кристиана Арахангелова и Пламена Филипова от 6б клас (категория „Презентация”)

Христина Катрева от 5б клас и Александра Катрева от 6б клас (категория „Презентация”)

Никол Димитрова и Костантина Маламова от 7а клас (категория „Модел”)

Мелани Льонг и Ева Стефанова от 6б клас (категория „Модел”)

Всички деца и техният ръководител д-р Стефан Петров получиха грамоти за своето участие.

Velizara_gramota