УЧИЛИЩЕН ЖИВОТ

ПМС №46

    В рамките на проекта бе организиран спортен празник, в който  взеха участие учениците от I – VII клас в 199-то Основно училище „Св. Апостол Йоан Богослов“
Подготвителната група  –  щафетни игри
Първи клас  –  топка над въже
Втори клас – подвижна игра „Жираф”,  Баскетбол
Трети клас – състезание по народна топка
Четвърти клас – състезание по народна топка
Пети клас – Баскетбол
Шести клас  – Волейбол
Седми клас – Волейбол
 
След края на състезанията  класовете получиха купи, а  всяко дете и ученик – медал,  спортни пособия и уреди за междучасията и следобедните им занимания.
        На 21 април 2023 г. и 22 април 2023 г. във Факултета по химия и фармация към СУ  „Св. Климент Охридски“ се проведе защита на постерите и есетата и презентациите на участниците в Празника на химията.
       Участниците показаха своя изключително голям интерес към химията. Освен това те разкриха пред Комисиите своите таланти, свързани с изкуството; своя интерес към създаването на видеопрезентации и изключително интересния начин за видеопредставяне на постер.
        Поздравления за нашите петокласнички Михаела Петрова и Оксана Рашева, отличени с I място и със специалната награда за най-идейна презентация и техния ръководител д-р Стефан Петров.

     

По инициатива на ученическия съвет и с подкрепата на учителите, се организира Коледен базар

КЛАС ЗА ПРИМЕР

       Тази година в 199 ОУ започна активна кампания за насърчаване доброто поведение в клас, намаляване на неуважителните отсъствия, спазване на хигиена на работното място и ценностите, които всеки ученик трябва да изгради.
       За тази цел ежемесечно провеждаме конкурс „Образцов клас“ по споменатите критерии.     

      
       За месец октомври това е 5а клас с класен ръководител         г-жа Мая Радкова.

Съревнованието продължава и през следващите месеци.
Пожелаваме успех на всички ученици и класни ръководители!

УЧЕНИЧЕСКО ТВОРЧЕСТВО

199 Основно училище „Свети Апостол Йоан Богослов” – виртуален гост на образователен семинар „Сателитите подобряват живота ни“

       На 9 октомври 199 Основно училище „Свети Апостол Йоан Богослов” отбеляза Световната седмица на Космоса, която се чества всяка година в периода 4-10 октомври.

       Учениците станаха виртуални гости на образователния семинар „Сателитите подобряват живота ни“, организиран по линия на образователна инициатива „Космическо училище“. Децата научиха повече за значението на сателитите и тяхната роля в различни области на науката, образованието, икономиката и в много сфери на нашето ежедневие.

ПРОГРАМА ВАКАНЦИЯ

  Нашите деца обичат изкуството и отделят време от игрите, за да изпитат удоволствие от заниманията с музика и рисуване. 

КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕТО

От 2017 година 199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов“ активно участва в кампанията „Капачки за бъдеще“. Всяка следващата година все повече ученици, родители и учители се включват в инициативата.     

  Тази година капанията се проведе на 05.07.2020 г., като само за гр. София са събрани 70 000 кг.

          Инициативата продължава!

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Учениците от начален етап се включиха активно в националната седмица на четенето 

от 9 до 13 декември.

Четвъртокласници  гостуваха на децата от 91 ОДЗ „Слънчев кът“, където прочетоха коледни приказки.

 

Децата

размениха

любими

книжки

 

Забавляваха се с Мери Попинз в театър „София“

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ - СЪСТЕЗАНИЕ ПО ТЕНИС НА МАСА

На 4 декември 2019 година се проведе Първия етап от Районното първенство  на „Ученически игри“ 2019/2020 г.  – състезание по тенис на маса под патронажа на район Подуяне. Момчетата от училищния отбор показаха спортменски дух и в оспорвано съровнование с 6 отбора завоюваха второ място.

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ - СЪСТЕЗАНИЕ ПО ВОЛЕЙБОЛ

На 26 ноември 2019 година се проведе Първия етап от Районното първенство  на „Ученически игри“ 2019/2020 г.  – състезание по волейбол под патронажа на район Подуяне. Учениците от училище показаха спортменски дух и в съровнование с 5 отбора момчетата завоюваха първо място, а отборът на момичетата се представи отлично.

СПАСИ ЖИВОТ

Учениците от 5 а клас в 199 ОУ  „Св. Апостол Йоан Богослов“ участваха в проекта „Спаси живот“, с което повишиха знанията и уменията си в оказване на първа долекарска помощ. 

Професионалистите на Академия „Първа помощ“ проведоха теоритични и практически занимания, в които се включиха учители и медицинската сестра в училището. В първия етап от проекта участниците усвоиха под формата на интересни игри и демонстрации практически умения за това как да оказват първа помощ. Във втория етап положиха изпит върху наученото от курса. 

Чрез усвояване на основни знания и умения по време на курса, учениците ще бъдат подготвени за адекватна реакция при различни житейски ситуации.

Организатор на проекта бе Юлиян Баламезов, главен специалист „Социални и младежки дейности, интеграция и спорт“ в отдел ОСДКСИЗ на СО р-н „Подуяне“.

Стъпала на знанието

             

        Учениците от 199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов“ се представиха отлично на националното състезание „Стъпала на знанието. Български език и литература“, организирано от Сдружение „Десет книги“ и получиха грамота.

        Ралица Атанасова от 6а клас се представи достойно – максимален брой точки – на финален кръг на състезанието.

        Да я поздравим и да ѝ пожелаем нови успехи.

„Ден на очарованието на растенията”

        На 18 май 2019 г. в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе Петият Международен „Ден на очарованието на растенията”.

        Нашият петокласник Валентин Пасков и Стефан Петров (учител по „Човекът и природата”) се класираха на призовото трето място в конкурса за есе на тема „Растенията като храна за хора и животни”.

        Освен у нас, „Денят на очарованието на растенията” се проведе в много страни по света под егидата на Европейската организация за растителна наука (EPSO), с цел да популяризира растителната наука сред деца, ученици, студенти и всички заинтересовани граждани чрез ателиета за изработване на апликации, засаждане на цветя, изложби на снимки, рисунки и колекции от цветни декоративни растения.

Пролет в музея

        По случай най-хубавите празници на първокласниците – „Вече сме грамотни“ и Първа пролет – на 21.03.2019 година малките ученици посетиха детския център към Националния исторически музей!
        Наред със забавленията учениците се потопиха и в отминалите епохи, обхождайки различните зали в музея, запознаха се с най-старите начини на общуване между хората и накрая си оцветиха буква с цветен пясък! Най-любопитно за тях безспорно беше да видят т. нар. „затвор” в „Старото школо“ – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.
        Децата поздравиха хората в музея като занесоха свои рисунки и картички за пролетта!
        Намериха нови приятели там!

Биологията - интересна и достъпна

         199 ОУ „Св. Ап. Йоан Богослов” със специална награда на Петия конкурс за изработване на модели на обекти, процеси и явления „Биологията – интересна и достъпна”

     Шестокласниците Благовест Тушев и Християн Серафимов получиха специалната награда на журито за модел с изразени междупредметни връзки на тема „Зайците на Фибоначи”

Празник на химията - 2019

 

        Нашето училище получи страхотен подарък за своя патронен празник.

        Велизара Спасова от 7а клас се класира на трето място в категория „Есе” на Празника на Химията – 2019, посветен на 150-годишнината от публикуването на Периодичната таблица и 185-годишния юбилей от рождението на нейния създател Дмитрий Менделеев.

         С прекрасното си участие се отличиха още:

 Никол Колева от 6б клас (категория „Постер”)

Кристиана Арахангелова и Пламена Филипова от 6б клас (категория „Презентация”)

Христина Катрева от 5б клас и Александра Катрева от 6б клас (категория „Презентация”)

Никол Димитрова и Костантина Маламова от 7а клас (категория „Модел”)

Мелани Льонг и Ева Стефанова от 6б клас (категория „Модел”)

        Всички ученици и техният ръководител      д-р Стефан Петров получиха грамоти за своето участие.