УЧИЛИЩЕН ЖИВОТ

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

Учениците от начален етап се включиха активно в националната седмица на четенето 

от 9 до 13 декември.

Четвъртокласници  гостуваха на децата от 91 ОДЗ „Слънчев кът“, където прочетоха коледни приказки.

 

Децата

размениха

любими

книжки

 

Забавляваха се с Мери Попинз в театър „София“

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ - СЪСТЕЗАНИЕ ПО ТЕНИС НА МАСА

На 4 декември 2019 година се проведе Първия етап от Районното първенство  на „Ученически игри“ 2019/2020 г.  – състезание по тенис на маса под патронажа на район Подуяне. Момчетата от училищния отбор показаха спортменски дух и в оспорвано съровнование с 6 отбора завоюваха второ място.

УЧЕНИЧЕСКИ ИГРИ - СЪСТЕЗАНИЕ ПО ВОЛЕЙБОЛ

На 26 ноември 2019 година се проведе Първия етап от Районното първенство  на „Ученически игри“ 2019/2020 г.  – състезание по волейбол под патронажа на район Подуяне. Учениците от училище показаха спортменски дух и в съровнование с 5 отбора момчетата завоюваха първо място, а отборът на момичетата се представи отлично.

СПАСИ ЖИВОТ

Учениците от 5 а клас в 199 ОУ  „Св. Апостол Йоан Богослов“ участваха в проекта „Спаси живот“, с което повишиха знанията и уменията си в оказване на първа долекарска помощ. 

Професионалистите на Академия „Първа помощ“ проведоха теоритични и практически занимания, в които се включиха учители и медицинската сестра в училището. В първия етап от проекта участниците усвоиха под формата на интересни игри и демонстрации практически умения за това как да оказват първа помощ. Във втория етап положиха изпит върху наученото от курса. 

Чрез усвояване на основни знания и умения по време на курса, учениците ще бъдат подготвени за адекватна реакция при различни житейски ситуации.

Организатор на проекта бе Юлиян Баламезов, главен специалист „Социални и младежки дейности, интеграция и спорт“ в отдел ОСДКСИЗ на СО р-н „Подуяне“.

Стъпала на знанието

             

        Учениците от 199 ОУ „Свети Апостол Йоан Богослов“ се представиха отлично на националното състезание „Стъпала на знанието. Български език и литература“, организирано от Сдружение „Десет книги“ и получиха грамота.

        Ралица Атанасова от 6а клас се представи достойно – максимален брой точки – на финален кръг на състезанието.

        Да я поздравим и да ѝ пожелаем нови успехи.

„Ден на очарованието на растенията”

        На 18 май 2019 г. в Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се проведе Петият Международен „Ден на очарованието на растенията”.

        Нашият петокласник Валентин Пасков и Стефан Петров (учител по „Човекът и природата”) се класираха на призовото трето място в конкурса за есе на тема „Растенията като храна за хора и животни”.

        Освен у нас, „Денят на очарованието на растенията” се проведе в много страни по света под егидата на Европейската организация за растителна наука (EPSO), с цел да популяризира растителната наука сред деца, ученици, студенти и всички заинтересовани граждани чрез ателиета за изработване на апликации, засаждане на цветя, изложби на снимки, рисунки и колекции от цветни декоративни растения.

Пролет в музея

        По случай най-хубавите празници на първокласниците – „Вече сме грамотни“ и Първа пролет – на 21.03.2019 година малките ученици посетиха детския център към Националния исторически музей!
        Наред със забавленията учениците се потопиха и в отминалите епохи, обхождайки различните зали в музея, запознаха се с най-старите начини на общуване между хората и накрая си оцветиха буква с цветен пясък! Най-любопитно за тях безспорно беше да видят т. нар. „затвор” в „Старото школо“ – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.
        Децата поздравиха хората в музея като занесоха свои рисунки и картички за пролетта!
        Намериха нови приятели там!

Биологията - интересна и достъпна

         199 ОУ „Св. Ап. Йоан Богослов” със специална награда на Петия конкурс за изработване на модели на обекти, процеси и явления „Биологията – интересна и достъпна”

     Шестокласниците Благовест Тушев и Християн Серафимов получиха специалната награда на журито за модел с изразени междупредметни връзки на тема „Зайците на Фибоначи”

Празник на химията - 2019

 

        Нашето училище получи страхотен подарък за своя патронен празник.

        Велизара Спасова от 7а клас се класира на трето място в категория „Есе” на Празника на Химията – 2019, посветен на 150-годишнината от публикуването на Периодичната таблица и 185-годишния юбилей от рождението на нейния създател Дмитрий Менделеев.

         С прекрасното си участие се отличиха още:

 Никол Колева от 6б клас (категория „Постер”)

Кристиана Арахангелова и Пламена Филипова от 6б клас (категория „Презентация”)

Христина Катрева от 5б клас и Александра Катрева от 6б клас (категория „Презентация”)

Никол Димитрова и Костантина Маламова от 7а клас (категория „Модел”)

Мелани Льонг и Ева Стефанова от 6б клас (категория „Модел”)

        Всички ученици и техният ръководител      д-р Стефан Петров получиха грамоти за своето участие.