Ден на християнското семейство и на православната младеж.

На 21 ноември отбелязваме празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те велики християнски празници еднакво почитани и от православието, и от католицизма.
В Константинополската църква празникът е въведен през 7 век от патриарх Терасий, а в Римокатолическата църква – през 1374 г. от папа Григорий Единайсети.
Според традицията, на този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка, родила Иисус.
С решение на Светия Синод на Българската православна църква, от 1929 г. този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж.
Това е денят, в който малките деца се въвеждат в храма. Традицията повелява цялото семейство да отиде на черква, а в дома да се съберат на празнична вечеря.

В нашия дом – 199 ОУ –  също се събрахме всички, за да покажем, че единни сме по-силни!

„Училищният форум стана място за среща на ръководството на столичния район „Подуяне“ в лицето на районния кмет г-жа Ева Митова и нейният екип, училищното ръководство, преподавателския състав, многобройните възпитаници на школото и заедно с тях енорийският свещеник, който преди началото на празничната програма изпроси Божието благословение над всички учащи се в учебното заведение и над всички присъстващи на тържеството. Ето как, едно добре организирано и проведено училищно тържество дава пример за синхрон, единомислие и взаимодействие между различни институции, обединени в грижата за доброто бъдеще на подрастващото поколение! Ето как, когато има добро желание се намира и подходящ начин за реализиране на съвместни инициативи, целящи правилното възпитание на българските деца! Ето как, църква, училище и местна власт, хванати ръка за ръка, осъществяват заедно Божията воля, следвайки призива на Христа, Който говори: „Оставете децата да дохождат при Мене” (Лука 18:16).“

Тук може да прочетете още от думите на свещеника!